Az árnyékolásról átfogóan 2.

SZERELT KÜLSŐ ÁRNYÉKOLÓK

Ahogy az előző bejegyzésben írtam, a külső szerelt árnyékolók biztosítják legjobban a hőkizárást. Lássuk, milyen lehetőségeink vannak a tökéletes eredmény elérésére.

ZSALUGÁTER

Redőny

A zsalugáterek mindig táblás vagy lamellás szerkezetű árnyékolók, melyek a külső falakra nyílnak vagy a homlokzat előtt eltolhatók. A hagyományos, mediterrán és épületek tökéletes díszítője. Nyári hónapokban a lamellákon átáramló levegő jótékonyan hat a hőérzetünkre, míg a lamellák visszaverik a sugárzó hőt. Télen pedig, az esti órákban nagyban fokozza a nyílászárók hőszigetelő képességét.

A mai korszerű redőnyök elődje egy 1800-as években Németországban készült fa szerkezetű árnyékoló volt. A Budapest Kiegyezés utáni fénykorában szinte minden jómódú ház ablakát redőny takarta, ezek már fém sínben futó szerkezetek, sok közülük még ma is használatban van. A redőny lehetőséget ad a fény szabályozott beengedésére, az ablak nyitása nélkül, mára már egy gombnyomással üzemeltethető. Műanyag, fém vagy borsosabb összegért fa szerkezetet is választhatunk, kialakítása a megfelelő hőszigetelés biztosítása miatt nagy szakértelmet igényel.

RELUXA

Külső textil redőny

A Reluxa bizony, külső árnyékolóként igazán hatékony és létezik ilyen, egyszerű módosítással szerelt külső árnyékolóként is. Ennél kicsit kevesebb hatékonysággal, de a belső ablakfelületre helyezett verziónál még mindig sokkal hatékonyabb felhasználási módja, ha két üvegréteg közé kerül. Mivel a lamellák nem csak fel és lehúzhatók, hanem billenthetők is széles skálán szabályozhatjuk a bejövő fény mennyiségét. Használatát egyszerűsíti, ha fényérzékelővel kiegészített automatikus vezérléssel építik be. 

Talán a legősibb külső árnyékoló a textilredőny, emellett a leginkább széles anyag- és színválasztékot is ez biztosítja mai napig.  A textilipar rendkívüli fejlődésével a különböző szálerősített, szennytaszító, UV-álló megoldásokból választhatunk. Ezerképpen variálható a szerelési módja és jó megoldás a tetőtéri ablakok külső árnyékolására is.