Az árnyékolásról átfogóan

ÁTFOGÓAN AZ ÁRNYÉKOLÁSRÓL
 
Amikor az enteriőr szempontjából árnyékolásról beszélünk, a textilfüggöny az első, ami eszünkbe jut. Nem csoda, hiszen a tér felöltöztetésének fontos eszközei a textil árnyékolók, hatalmas felületükkel meghatározhatják a helyiség karakterét. Ezek azonban nem oldanak meg olyan alapvető árnyékolási alapfeladatokat, amik alapvetően meghatározzák a komfortérzetünket, és bizony, a rezsiszámlákon is látható eredményt hoznak.
MEAHOME
 
A jól megválasztott árnyékoló véd a tűző nap fénye, hője és környezeti zaj elleni is. A napfénynek fénye, és hője is van, a kettő más védekezést igényel. A fénykizárás megoldható belső eszközökkel. A hőkizárás azonban csak külső eszközzel lehetséges az üvegházhatás miatt.
ÁRNYÉKOLÁSI TANÁSCADÁSÉRT KERESSEN BIZALOMMAL!
Rolós árnyékolás
Szállodai szoba tervezése
fuggyony_es_kulso_arnyekolo
AZ ÜVEGHÁZHATÁS LÉNYEGE
 
A beérkező fényt hullámként engedi át az ablaküveg, a beltérben a tárgyakkal találkozva megváltozik a hullámhossza, olyan módon, hogy már nem tud az üvegen át kifelé távozni. A beérkezett napfénytől a tárgyak átmelegednek és a fénnyel érkező hő bent reked. Azaz, ha a napfény bejött az ablakon, az már ott is marad!
Télen mindez persze előnyös, meleg napokon viszont sokat ront komfortérzetünkön. Érdemes tehát, olyan megoldásokat választani, melyeket időjárásnak megfelelő módon szabályozhatunk.

 

uveghaz
iranytu
A HŐKIZÁRÁST ALAPVETŐEN MEGHATÁROZZÁK AZ ÉPÍTÉSZETI ADOTTSÁGOK
 
Az épület tájolása, ami lényegében a helyiségek megfelelő helyének meghatározása a nap mozgásának figyelembevételével, a nyílászárók helyének, mennyiségének tudatos tervezése, természeti viszonyok, kilátás és a helyi építészet előírások is! Egy jól tájolt épület önmagában képes kiszolgálni tulajdonosát, ideális fényviszonyokkal, kényelmes és gazdaságos működéssel. Ez a tájolás dolog viszont nem mindig ideális, jól láthatóan nagyon sok változó befolyásolhatja. 
A tudatos építészeti tervezésnek vannak más eszközei, hogy a tájolás előnyeit növelje vagy a nem éppen ideális tájolás negatív hatásait mérsékelje. Ilyen megoldások az épület napos oldala felőli előtető, veranda, gádor építése, ami magas, nyári napállásnál árnyékolja a benapozott homlokzatot, míg alacsony, téli napállásnál beengedi a szükséges fényt. Már az is sokat módosít a beengedett napfény mennyiségén, ha a tető ereszpárkányát szélesebbre tervezzük.
haz_megfelelo_elotetokkel
nyari_teli_napallas_eloteto
balkon
És ne menjünk el a természet adta alapvető lehetőségek mellett sem. Ősidők óta ültetnek a házak napos oldala felől lombhullató fákat, melyek nyáron árnyékolnak, télen pedig beengedik a napfényt.
lomhullato_fa_nyaron
lomhullato_fa_telen
Ezek hát a lehetőségek, melyek már a tervezés során szímításba jöhetnek. A következő bejegyzésben pedig bemutatom, milyen lehetőségeink vannak a hőkizárás megoldására szerelt, külső árnyékolók segítségével.